• Contrast
  • Layout
  • Font

Tampereen seutu on yksi Suomen nopeimmin kasvavia keskuksia, joka tarjoaa valtavasti opiskelumahdollisuuksia yläkoulusta toiselle asteelle ja korkeakouluun asti. Kevään 2024 korkeakoulujen yhteishaku on auki 13.–27.3.2024.

Ammattikoulun tai lukion jälkeen urheilijalla on monta mahdollisuutta jatkaa kaksoisuraansa: urheilun ja opiskelun yhdistäminen, urheilun ja muun työuran yhdistäminen tai urheileminen ammattilaisena. Vaikka ammattiurheilijoiden määrä on kasvussa Suomessa, vain pieni osa urheilijoista pystyy urheilemaan täysin ammattilaisena.

Tampereen kaikki korkeakoulut toimivat yhteistyössä urheiluakatemian ja sitä kautta lajien kanssa. Tampereella henkilökohtaisen opinto-ohjauksen ja urheilijan elämäntilanteeseen sopivan rytmityksen avulla voidaan suunnitella opintojen eteneminen urheilu-ura huomioiden.

Miksi yhdistää urheilu ja korkeakouluopinnot?

Kaksoisuraa kannattaa jatkaa korkea-asteelle ainakin näistä syistä:

 1. valmistaudut urheilu-uran jälkeiseen elämään
 2. saat tukiverkon, jos siirtymä junioreista aikuisten sarjaan ei onnistu tai urheilu-ura päättyy suunnitelmista poikkeavasti
 3. saat mahdollisuuden kokonaisvaltaiseen kehittymiseen niin urheilussa kuin muilla elämän osa-alueilla

Huippu-urheilijamyönteinen korkeakoulu

Tampereen ammattikorkeakoulu on mukana Olympiakomitean Huippu-urheilijamyönteinen korkeakoulu -auditoinnissa keväällä 2024. Laatumallin tavoitteena on parantaa huippu-urheilijoiden edellytyksiä suorittaa korkeakouluopintoja urheilussa kehittymistä tukien.

Viime vuonna alkanut työ kohti auditointia on tuottanut jo tulosta. Akatemiaurheilijoiden ohjauksen mallia on kehitetty moniammatillisessa työpajassa. Mallin tavoitteena on lisätä tietoisuutta urheilijan kaksoisurasta ja akatemiaurheilijoiden joustavista opintopoluista. Samalla jaetaan hyviä käytänteitä eri tutkinto-ohjelmien välillä.

Prosessissa on tunnistettu seuraavat kehittämiskohteet:

 1. Urheilusta hankitun osaamisen tunnistaminen, tunnustaminen ja opinnollistaminen
 2. Opintoihin liittyvien pakollisten harjoittelujen kehittäminen
 3. Hyvien käytänteiden kokoaminen ja jakaminen
 4. Urheilijoiden verkostoitumisen edistäminen

Tämä työ tulee näkymään jo syksyllä 2024 aloittaville opiskelijoille parempina kaksoisuramahdollisuuksina. Myös Tampereen yliopisto hakeutuu seuraavassa vaiheessa Huippu-urheilijamyönteinen korkeakoulu -auditointiin.


Hae opiskelemaan Tampereelle!

Korkeakoulujen kevään 2024 toinen yhteishaku 13.-27.3.2024

Opinnot korkeakoulussa – Tampereen Urheiluakatemia

Korkea-aste ja Huippu-urheilijamyönteinen korkeakoulu – Suomen Olympiakomitea 


Kaksoisurakysymyksissä auttaa:

Krista Kyyrönen
Kaksoisurakoordinaattori, Tampereen Urheiluakatemia
krista.kyyronen[at]varala.fi
044 345 9920

Kirsi Mänty
Tampereen korkeakouluyhteisön akatemiayhteyshenkilö
kirsi.manty[at]tuni.fi
050 421 1065


Tampereen Urheiluakatemia

Varalan Urheiluopiston valmennuskeskus ja sen johtama Tampereen urheiluakatemiaverkosto muodostavat Tampereelle yhden kuudesta valtakunnallisesta huippu-urheilukeskuksesta. Urheiluakatemia on urheilun tukiverkosto, josta löytyy osaamista urheilun ja opiskelun yhdistämiseen, valmennukseen ja muuhun urheilun asiantuntijatoimintaan (mm. urhelufysioterapia, psyykkinen valmennus, ravitsemus ja lääkäritoiminta). Tutustu jäsenetuihin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Back to top