• Contrast
    • Layout
    • Font

Tietotekniikkaa opiskeleva voimanostaja Nuutti Mansukoski on TAMKin vahvin

Tampereen ammattikorkeakoulussa opiskeleva voimanostaja Nuutti Mansukoski on tuttu näky SportUnin Hervannan alakuntosalilla. Tällä kertaa harjoituspainoja on maastavetoon kerätty ”vain” 260 kiloa.

Mansukosken ennätys hänen paraatilajissaan eli maastavedossa on 343 kiloa, mikä on lajissa junioreiden Pohjoismaiden ennätys. Voimanosto on kolmesta eri nostomuodosta koostuva laji, jossa kilpailuissa lasketaan jokaisen nostomuodon maksimisuoritukset yhteen. Voimanoston kolme nostoa ovat jalkakyykky, penkkipunnerrus ja maastanosto.

Mansukoski nostaa rautaa ja viettää aikaansa SportUni Hervannassa melkein joka ilta kuusi kertaa viikossa 3–4 tuntia.

–Perusarkeani on päivällä koulua, kotiin, ruokailu ja lepo ja illat salilla. Mahdollisuuksien mukaan teen myös tuplatreenipäiviä viikonloppuisin ja lomilla, Mansukoski tiivistää.

Samaan aikaan aktiiviurheilu-uran kanssa Nuutti Mansukoski opiskelee tietotekniikan insinööriksi Tampereen Ammattikorkeakoulussa. Hän pääsi opiskelemaan vuonna 2019, mutta suoritti asepalveluksen ennen kuin aloitti varsinaiset opinnot syksyllä 2021. Mansukoski opiskeli ennen ammattikorkeaa ICT-asentajaksi, eli tietokoneet ovat kiinnostaneet jo nuoresta.

–Vielä en ole valinnut suuntautumista, mutta sulautuneet järjestelmät kiinnostavat. Opinnot ovat edenneet suunnitellusti, Mansukoski pohtii.

–Minua kiinnostaa puntit ja tiekoneet ja nimenomaan se rauta, Mansukoski nauraa.

Kaksoisurassa omat haasteensa

Tähän asti Mansukoski on pystynyt hyvin sovittamaan urheilun ja opiskelun yhteen. EM-matkan alle kuitenkin osuu tärkeitä tenttejä, mutta Mansukoski uskoo, että nekin hän pystyy sopimaan opettajien kanssa.

Mansukoski on yksi Tampereen Ammattikorkeakoulun akatemiaurheilijoista. Tampereen Urheiluakatemian jäsenyys mahdollistaa opiskelijalle enemmän joustoja opintoihin, jotta opiskelija voi edetä sekä urheilu- että opiskelu-uralla yhtä aikaa. Tampereen Ammattikorkeakoulussa on yhteensä 52 akatemiaurheilijaa.

Mansukosken mukaan opiskelun ja voimanoston yhdistäminen onnistuu paljon paremmin kuin päivätyön ja voimanoston yhdistäminen, sitäkin mies kokeili.

–Omat haasteensa urheilun ja opiskelun yhdistämisessä on, koska illat pitää treenata. Täytyy sinne välillä opiskelujakin väliin laittaa.

Mansukoski valmentaa pääasiassa itse itseään. Isällä on tosin roolia managerina, huoltajana sekä osittain valmentajana. Lajitietoa miehelle on jo kertynyt pitkältä ajalta, ja voimanostosta löytyy hyvin tietoa myös verkosta.

–Lajissa on tietynlainen jakamisen kulttuuri. Voimanostossa taitoelementti on todella pieni. Kehittyminen syntyy siis raa’alla työllä. Meidän lajissamme ei tarvita samalla tavalla valmentajaa kuin lajeissa, joissa on taitoelementti enemmän läsnä.

Tavoitteena EM-mitali

Tällä hetkellä Mansukoski valmistautuu Ruotsissa pidettäviin EM-mittelöihin.

–Tavoitteena on mitali, hän sanoo varovasti.

Tänä syksynä miehen nostot ovat tuoneet menestystä. Mansukoski on hallitseva junioreiden Suomen ja Pohjoismaiden mestari. MM-kisoista Mansukoski toi Suomelle neljännen sijan ja oli maastavedossa toinen.

–Tavoitteet ovat täyttyneet. Tätä on odotettu jo pidemmän aikaan, koska kilpailut ovat siirtyneet koronan vuoksi, Mansukoski kertoo.

–Tuleva EM-kisa on mielenkiintoinen, sillä paikalla ovat kaikki samat nostajat MM-lavalta. Kilpailu on todella tiukka.

Teksti: Helena Collin / SportUni

Lue koko artikkeli SportUnin sivuilta

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Back to top