• Contrast
    • Layout
    • Font

Kohti kansainvälistä urheilukärkeä ponnistava, tuore tamperelainen Luukas Saha otteli vakuuttavasti kultaa miesten 66 kg:n sarjassa lauantaina Orimattilassa järjestetyssä judon avoimissa Baltic Sea Championships-kilpailuissa. Lukuisia judokilpailuja on peruutettu Euroopassa koronaviruksen vuoksi, mutta Orimattilassa onnistuttiin järjestämään tasokas kansainvälinen kilpailu, joka keräsi 330 urheilijaa seitsemästä maasta. Sahan piti otella Sveitsissä 8.3., mutta kilpailu peruttiin koronaviruksen vuoksi ja näin judoka pääsi näyttämään taitojaan kotimaan tatameilla.

Kuva: Risto Saha

Sahan ensimmäiseksi vastustajaksi arvottiin ainakin paperilla kovimmalta vaikuttava kilpailija, peräti 3. asteen mustavöinen Venäjän Vladislav Trifonov. Saha aloitti väkevästi ja heitti lonkkaheitolla Trifonovin kyljelleen ensimmäisellä minuutilla. Tämä jäi tuomarilta näkemättä ja voittopisteiden metsästys jatkui. Saha heitti vastustajan tatamiin jalka- ja lonkkaheitoilla, mutta akrobaattinen venäläinen onnistui pyörähtämään heitoista vatsalleen, jolloin pisteitä ei tullut, mutta kaksi passiivisuusvaroitusta venäläiselle tuomittiin. 

Ottelun puolen välin tienoilla Sahan sodetsurikomi hihaheitto puri niin, että akrobatia ei riittänyt, vaan vastustajan selkä kastui seitsemän pisteen arvoisesti. Ottelun viimeisellä minuutilla Saha lähti jalkaheittoon hieman varomattomasti ja venäläinen kuittasi välittömästi tilanteen tasapeliksi vastaheitolla.  Hieman ennen ottelun päättymistä Saha iski venäläisen ipponin arvoisesti tatamiin lonkkaheitolla.

Toiseen otteluun Sahaa vastaan kumarsi helmikuussa miesten Ruotsin mestariksi kruunattu Isac Ripäsäter.  Saha lähti jälleen aktiiviseen hyökkäyspeliin ja ensimmäisessä hyökkäyksessä ruotsalainen heitolla mattoon. Ottelu jatkui Sahan vahvalla mattotyöskentelyllä, jossa Ripsäteriä pyöritettiin kuin karusellissa Sahan heittäessä kuperkeikkoja ahdistaessaan ruotsalaista sidontaan. Lopulta Sahan suolirulli asettui paikalleen ja päätti ottelun ennen kuin ensimmäinen otteluminuutti oli täynnä.

Kolmas ottelu oli semifinaali, pääsystä loppuotteluun. Vastaan tuli Ranskan Emile Notebaert.  Sähäkkä ranskalainen hyökkäsi lonkkaheitolla, jonka Saha käänsi omaksi vaihtolonkkaheitokseen, jolla Notebaert lensi laajakaarisesti kyljelleen, mutta tuomarilta tämä jäi näkemättä. Seuraavassa hyökkäyksessä pieni jalkanäpy vei ranskalaisen jälleen tatamiin ja nyt tuomarikin hyväksyi pistesuorituksen.  Ennen ottelun puoliväliä Notebaert löi jälleen vahvan kahvaotteen, jonka Saha käänsi edukseen ja iski vastustajan lonkkaheitolla tatamiin ipponilla.

Finaalissa Saha kohtasi Venäjän Turpal-Ali Khambievin. Venäläiselle taistelijalle Saha tarjosi kotiinviemiseksi hopeamitalin vajaan minuutin kamppailun jälkeen. Kaksi hyökkäystä kahdella heitolla ja mattomylläkällä Khambiev kesti. Kolmannessa Sahan de-ashibarai jalkaheitto pudotti venäläisen kyljelleen ja Saha pudottautui venäläisen viereen ja kuristi vastustajan antautumaan.

Kuva: Risto Saha
Kuva: Risto Saha

En ole aiemmin päässyt Baltic Championiin osallistumaan ulkomaan esteiden vuoksi. Nyt oli mukava päästä kisaamaan kotimaassa kansainvälisiä kavereita vastaan. Eka matsi tuntui vähän nihkeältä vaikka Trifonovia sainkin heitettyä. Matsi matsilta tuntuma parani ja homma helpottui, vaikka vastus loppua kohti yleensä kovenee. Muutama kehityskohdekin löytyi, joten tämä oli siinäkin mielessä hyvä kisa”.

Tampereen yliopistossa kauppatieteitä opiskelevan miehen viikko on alkanut Varalassa Judoliiton testileirillä. Seuraavat kansainväliset kilpailut ja leiri ovat Turkissa kolmen viikon kuluttua.

Alle 66 kg:n miesten sarjassa Tampereelta sarjassa ottelivat myös Otto Koponen (5.) ja Tommi Valtonen (7.) sekä miesten alle 73 kg:n sarjassa hopeaa kahdella otteluvoitolla napannut Elias Körkkö (2.).

Risto Saha

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Back to top