Urheiluyläkoulut

Tampereen kaupungin perusopetuksen urheilupainotuskoulut

Tampereen kaupungin perusopetuksen kouluista Hatanpää, Sampo ja Tesoma ovat urheiluyläkouluja. Kasva urheilijaksi -painotteisuuteen voivat hakea kaikki tamperelaiset ja Tampereen seutusopimuskuntien kuudennen luokan oppilaat.

Kasva urheilijaksi -painotuksen tavoitteet

  • Urheiluyläkoulutoiminnan ensisijainen tavoite on tukea nuorta urheilijaa kaksoisuralla.
  • Liikunnanopetus tarjoaa kasvua ja kehitystä tukevan monipuolisen urheilun ja vammojen ehkäisyyn tähtäävän sisällön. Pääteemoja ovat monipuoliset liikuntataidot, urheilulliseen elämäntapaan kasvattaminen, Kasva urheilijaksi -kokonaisuus ja innostuksen vahvistaminen.
  • Opettajat ja opinto-ohjaajat auttavat oppilasta huomioimaan opiskelun ja tavoitteellisen urheilun tarpeet sekä niiden yhdistämisen. Oppilaalle annetaan mahdollisuus harjoitella opiskelun ja tavoitteellisen valmentautumisen yhdistämistä. Näiden tekijöiden merkitys kasvaa yläkoulusta toiselle asteelle siirryttäessä.
  • Painotuksessa tutustutaan myös erilaisiin rooleihin urheilijana ja urheilussa toimijana.

Aamuharjoittelu

Tampereen Urheiluakatemia koordinoi yhdessä Tampereen alueen urheiluseurojen kanssa yläkouluikäisten aamuvalmennusta. Tavoitteena on, että niin koulun liikuntatuntien, aamuharjoittelun kuin iltaharjoittelunkin sisällöt tarjoavat yksilölle monipuolisen harjoittelukokonaisuuden.

Yläkouluikäisten aamuvalmennuksiin pääsevät mukaan urheiluyläkoulujen oppilaat sekä muista koulujen urheilevat oppilaat mahdollisuuksien mukaan. Lajit päättävät järjestävätkö aamuvalmennusta.

Urheiluyläkoulujen painotusoppilaiden lukujärjestykset on muodostettu siten, että aamuharjoittelu onnistuu samanaikaisesti näiden kolmen koulun osalta. Urheiluyläkoulujen ulkopuolelta olevan oppilaan osallistumisen lähtökohtana akatemiaharjoituksiin on, että koulun lukujärjestys mahdollistaa osallistumisen. Mahdollisuuksista osallistua aamuharjoituksiin voi keskustella oman opettajan ja rehtorin kanssa.

Aamuharjoitusten aikataulu

Urheiluyläkoulun oppilaan on mahdollista osallistua seurojen järjestämiin akatemiaharjoituksiin koulujen kanssa vuosittain vahvistettavan aikataulun mukaan.

  • 7. luokkalaisten aamuvalmennus toteutetaan torstaisin ennen kello 10.00 alkavaa koulupäivää
  • 8.luokkalaisten tiistaisin klo 8.00–10.00 valinnaisten liikuntatuntien aikaan ja mahdollisesti myös toisena aamuna.
  • 9. luokkalaisilla on mahdollisuus osallistua aamuvalmennukseen keskiviikkoisin ja sovittaessa myös perjantaisin klo 8.00–10.00.

Painotukseen hakeminen lukuvuodelle 2024-2025

Hakuajankohta 7.12.2023-8.1.2024.

Hakeminen

Tamperelaiset oppilaat ilmoittautuvat kirjautumalla Wilmaan. Hakulomake löytyy Wilmasta Hakemukset ja päätökset välilehdeltä.

Tampereen kaupunkiseudun kuntien (Lempäälä, Vesilahti, Pirkkala, Nokia, Ylöjärvi, Kangasala, Orivesi) sekä Tampereen yliopiston normaalikoulun oppilaat täyttävät hakulomakkeen, joka löytyy Tampereen kaupungin sivuilta (alavalikko Haku painotuksiin ja Yläkoulu Kasva urheilijaksi).

Soveltuvuuskokeet

Soveltuvuuskokeet pidetään 24.1.2024 ja 25.1.2024 Tesoman palloiluhallilla. Soveltuvuuskokeet aloitetaan kello 9.00. Soveltuvuuskokeiden varapäivä on 7.2.2024.

Seuroille

Uudet seurat, jotka haluavat osaksi pikkuakatemiatoimintaa, voivat olla suoraan perusasteesta vastaavaan Pauliina Savijokeen. Yhteystiedot löytyvät täältä.