• Contrast
    • Layout
    • Font

Kurkkaus keskuslajeihin – koripallo

Yhteistyöseura: Tampereen Pyrintö*
Urheilijoita: 42
Urheiluakatemian vastuuvalmentajat:
Yläkoulu: Artem Khvorost
Toinen aste: Antti Nikkilä (2021–2022), Santeri Liljeberg (2022–2023)
Akatemian asiantuntijat: Jani Ikonen (urheilufysioterapia)

*Pelaajia myös muista Pirkanmaan alueen koripalloseuroista.


Varalan Urheiluopiston valmennuskeskus ja sen johtama Tampereen Urheiluakatemiaverkosto muodostavat Tampereen valtakunnallisen huippu-urheilukeskuksen. Suomen Olympiakomitea koordinoi valtakunnallisen huippu-urheiluverkoston toimintaa. Urheiluakatemia on urheilun yhteistyöverkosto, joka tukee urheilijoita, valmentajia ja seuroja koko urheilijan polulla. Tampereen Urheiluakatemiaan kuuluu noin 1700 urheilijaa, 30 akatemiavalmentajaa, 7 nuorten olympiavalmentajaa ja 15 valmennuksen tukena toimivaa asiantuntijaa. Urheiluakatemiavalmennusta järjestetään 16 lajissa. Näiden lisäksi verkostoon kuuluu yhteensä 65 lajin urheilijoita sekä 16 yhteistyöseuraa.

Käytännössä huipulle tähtäävien urheilijoiden valmentautuminen ja opiskelu, samoin kuin suuri osa akatemian asiantuntijatoiminnasta tapahtuu ympäri Tamperetta verkoston eri toimijoiden mahdollistamana. Yhteistyöverkoston tärkeimpiä toimijoita ovat harjoitteluolosuhteet tarjoava Tampereen kaupunki, opiskelun ja urheilun yhdistämisen mahdollistavat oppilaitokset perusasteelta korkeakouluihin asti, liikunnan aluejärjestö HLU, Tampereen Urheilulääkäriasema ja muut terveydenhuollon verkostokumppanit sekä lajiharjoittelun ytimen muodostavat paikalliset urheiluseurat.

Olympiakomitea on määritellyt jokaiselle alueelle tiettyjä painopistelajeja, joiksi Tampereella ovat muodostuneet isot palloilulajit sekä yleisurheilu. Näitä lajeja kutsutaan keskuslajeiksi ja tässä julkaisusarjassa päästään kurkkaamaan jokaiseen lajiin hieman tarkemmin.

Koripalloilijat keskittyvät Tampereen Pyrintöön

Tampereen Pyrintö, yksi perinteikkäimmistä tamperelaisseuroista, on päävastuussa kolmen akatemialajin valmennuksesta. Näistä yksi on koripallo, jonka koti sijaitsee aivan Varalan Urheiluopiston ja Tampereen Urheiluakatemian lähellä Pyynikin palloiluhallilla. Maininnan ansaitsee myös hieman nuorempien koripalloilijoiden pyhättö, Tammelan koulu.

Koripalloilijoiden akatemiavalmennuksesta vastasi tyttöjen osalta kaudella 2021–2022 itsekin merkittävän uran Pyrinnössä tehnyt Antti Nikkilä. Kaudesta 2022 eteenpäin vastuun ottaa poikien puolella jo pidempään valmentanut Santeri Liljeberg, joka johdatti keväällä 2022 akatemiapelaajista koostuneet U17- ja U19-joukkueet Suomen mestaruuksiin. Yläkouluvaiheesta vastaa Artem Khvorost, joka on ollut akatemiavalmentajana Tampereen urheiluakatemian perustamisvuodesta 2008 asti.

”Teemme elintärkeää yhteistyötä Tampereen Urheiluakatemian ja sitä koordinoivan Varalan Urheiluopiston kanssa. Yhteistyö mahdollistaa pelaajien aamutreenit, mikä auttaa henkilökohtaisten taitojen treenaamista. Lisäksi yhdessä Varalan ja akatemian asiantuntijoiden kanssa autamme nuoria pelaajiamme fyysisten ominaisuuksien harjoittelussa sekä urheilijan elämäntapojen opettelussa”, tiivistää Liljeberg yhteistyöstä.

Koripallossa akatemian asiantuntijoista eniten on mukana urheilufysioterapeutti Jani Ikonen, joka toimii valmennuksen tukena tavoitteena pienentää urheilijoiden vammariskiä, lisätä terveitä harjoituspäiviä ja kehittää urheilijoiden fyysistä suorituskykyä. Akatemiapelaajat osallistuvat myös säännöllisesti testeihin seuran kautta. Varalan Urheiluopiston toteuttamissa testeissä pääpaino on kehittymisen seurannalla. Pelaajilta testataan voima-, nopeus- ja tehontuottotestejä.

Yhteistyö tuottaa tulosta – ”On siis erittäin tärkeää, että urheilijaa ei jätetä yksin”

Yhteistyötä tehdään verkostossa seurojen lisäksi eri tahojen asiantuntijoiden kanssa. Tampereen Urheiluakatemian ja Varalan Urheiluopiston valmennuskeskuksen saaman valtakunnallisen erityistehtävän eli terveyttä edistävän harjoittelun ja vammoja ennaltaehkäisevän toiminnan kehittämisen vuoksi erityisen tärkeitä ovat eri terveydenhuollon verkostokumppanit. Yksi näistä kumppaneista on Pihlajalinna.

Pyrinnön U19- ja naisten 1. divisioona joukkuetta kaudella 2021–22 edustanut Sandra Koutonen loukkaantui heti kauden alussa, mikä käynnisti yhteistyön Pihlajalinnan fysioterapeutin Vesa Linnan sekä naisten joukkueen fysiikkavalmennuksesta vastanneen Jani Ikosen kanssa.

– Urheilijan kuntoutusprosessissa tärkeä asia on koordinoida kuntoutus koko ajan yhdessä urheilijan oman valmentajan, fysiikkavalmentajan ja seuran fysioterapeutin kanssa. Tällöin urheilija on keskiössä ja vältytään siltä, että on erikseen fysioterapeutin antamia harjoitteita ja joukkueelta saatuja harjoitteita, jolloin on vaarana myös ylikuormitus kuntoutustilanteessa. Samalla se on myös urheilijalle selkeämpää, painottaa Linna.

Tätä ajatusta komppaa myös Ikonen:

–  Kuntoutusprosesseissa yhtenä keskeisimpänä tekijänä on sujuva vuorovaikutus ja kommunikaatio valmennuksen, urheilijan ja kuntoutukseen osallistuvien tahojen kesken. Lisäksi urheilijalla ja tiimin jäsenillä tulee olla selvillä yhteiset tavoitteet ja kyky muuttaa suunnitelmaa tilanteen vaatiessa. Kuntoutuksen eri vaiheessa kuntoutukseen osallistuvien henkilöiden vastuut muuttuvat mitä lähemmäksi urheilija siirtyy kohti täysipainoista harjoittelua. Jotta roolit ovat selvät kuntoutukseen osallistuvien henkilöiden kesken, tulee vuorovaikutuksen säilyä läpi kuntoutusjakson. Urheiluun palatessa on tärkeää jatkaa kuntoutuksessa hyvin tehtyä työtä ja lisäksi huolehtia urheiluvammoja ennaltaehkäisevistä tekijöistä osana kokonaisharjoittelua.

– Painopisteen siirtyessä alkuvaiheen kuntoutuksesta kohti lajinomaisuutta myös kuntoutus menee kohti normaalia harjoittelua. Tällöin saadaan harjoittelu koordinoitua myös siten, että urheilija esim.joukkueurheilussa pääsee jo mukaan osaksi joukkueen harjoittelua, vaikka hänellä olisi oma ohjelmansa mitä hän tekee. Tällä on monesti henkisestikin tärkeä merkitys, koska kuntoutusprosessit ovat kestoltaan esim. ACL-vammoissa 9–12 kuukautta, jatkaa Linna.

Koutonen koki polven eturistisiteen ja kierukan kuntoutusprosessin rankaksi fyysisesti, mutta etenkin henkisesti, sillä hän luonnollisesti halusi palata takaisin täysivauhtiseen treenaamiseen mahdollisimman nopeasti.

– Tämä kulunut yhdeksän kuukauden jakso sivussa koripallosta on tuntunut rankalta, mutta samalla se on tuonut paljon lisää motivaatiota ja halua palata pelaamaan entistä parempana.

– Yhteistyö Janin ja Vesan kanssa on auttanut paljon. Olen kokenut yhteistyön tärkeäksi, koska se on helpottanut treenien suunnittelua ja toteutusta. On ollut kiva, että koko ajan on ollut joku auttamassa ja seuraamassa, että arki sujuu suunnitellusti kuntoutussuunnitelman mukaan ja varmistamassa, että lajinomaisuus säilyy harjoittelussa mukana.

Sandra Koutonen. Kuva: Harri Vallila

– On siis erittäin tärkeää, että urheilijaa ei jätetä yksin, vaan pidetään huoli siitä, että urheilija tietää, mitä saa tehdä ja missä edetään kuntoutuksessa. Olen saanut myös henkistä tukea, joka on auttanut jaksamaan, kertoo Sandra omasta näkökulmastaan.

Seurayhteistyö varmistaa jatkuvuuden

Varalan Urheiluopisto tekee akatemiayhteistyön lisäksi Tampereen Pyrinnön kanssa seuratason yhteistyötä. Tampereen Pyrinnön edustusjoukkueet pelaavat sekä naisissa että miehissä Korisliigaa, mikä mahdollistaa nuorille akatemiapelaajille polun jatkumisen Suomen pääsarjatasolle asti. Seurayhteistyön kautta edustusjoukkueet ovat pystyneet hyödyntämään Varalan asiantuntemusta fysiikkavalmennuksessa ja fyysisten ominaisuuksien seurannan tueksi rakennetussa testauskokonaisuudessa sekä urheilufysioterapiassa.

Jo useamman kauden Pyrinnön miesten joukkueen fysiikkavalmentajana toiminut Jenni Puputti on tuttu ja pidetty kasvo Pyrinnön penkin päästä. Kaudella 2022–2023 Jennin äitiysloman vuoksi uutena fysiikkavalmentajana aloittaa Veeti Mansukoski. Akatemian urheilufysioterapeuttinakin toimiva Jani Ikonen vastaa myös Pyrinnön miesten fysioterapiasta ja kaudella 2021–2022 myös naisten joukkueen fysiikkavalmennuksesta.

Tampereen Pyrinnön miesten joukkueen valmennustiimi: Santeri Liljeberg, Jenni Puputti, Miikka Sopanen ja Damon Williams (vasemmalta oikealle).

”Akatemiatoimintamme on hyvin tärkeä osa Pyrinnön pelaajapolkua kohti ammattikoripalloilua. Kaksi miesten 1. divisioonassa pelaavaa joukkuettamme toimivat portaana juniorisarjojen ja Korisliiga-joukkueemme välillä. Teemmekin tiivistä yhteistyötä Korisliiga-joukkueemme kanssa päivittäin”, kertoo Liljeberg poikien pelaajapolusta.


Pääkuva: Antti Harju

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Back to top