• Contrast
    • Layout
    • Font

”Sinut on valittu Olympiakomitean tukiurheilijaksi” luki viestissä, jonka Jenna Rajahalme sai vuoden 2022 lopussa. 21-vuotias Rajahalme ui viime vuonna ensimmäistä kertaa parauinnin MM-kilpailuissa ja on vienyt nimiinsä useita Suomen mestaruuksia.

Tampereen yliopistossa tietojenkäsittelytieteitä toista vuotta opiskeleva Rajahalme on Uinti Tamperetta edustava parauimari ja hän kilpailee S10-luokassa, joka on parauinnin lievin liikuntarajoitteisten luokka.

Jo viime vuoden lopulla Rajahalmeella ja hänen lajivalmentajallaan Saga Valtosella oli aavistus myönteisestä tukiurheilijapäätöksestä. Syksyllä alkanut yhteistyö Varalan valmennuskeskuksen fysiikkavalmentaja Tony Erikssonin kanssa oli tuottanut tulosta, mutta tiimi kaipasi lisää asiantuntijatukea. Tammikuussa Valtonen otti yhteyttä Varalan valmennuskeskuksen ja Tampereen Urheiluakatemian asiantuntijatoiminnasta vastaavaan Anna Ojalaan – perustettiin asiantuntijatiimi Rajahalmeen ympärille.

Moniammatilliseen asiantuntijatiimiin liittyivät fysiikkavalmennuksesta vastaavan Erikssonin lisäksi urheilufysioterapeutti Eetu Autio, urheilupsykologi Tiina Röning sekä ravitsemusasiantuntijanakin toimiva Anna Ojala. Heti ensimmäisessä tapaamisessa kartoitettiin tilanne valmennuksellisesti tällä hetkellä, asetettiin tavoitteet ja tehtiin suunnitelma tavoitteiden saavuttamiseksi.

Rajahalmeen tähtäimenä on uida Pariisin paralympialaisissa vuonna 2024, mutta tällä hetkellä keskittyminen on fokusoitu heinäkuussa kisattaviin maailmanmestaruuskilpailuihin. Asiantuntijatoiminnan osalta keskiössä on kokonaiskuormituksen hallinta parhaan mahdollisen tuloksen saavuttamiseksi.

”Asiantuntijatiimin tärkein tehtävä yhteistyötä aloitettaessa on kartoittaa ensin nykytilanne: selvitetään urheilijan harjoittelutausta ja mitä tehdään sillä hetkellä valmennuksellisesti. Tavoitteiden asettamisen kautta etsitään olennaiset kehityskohteet”, toteaa urheilufysioterapiasta vastaava Autio.

”Valmennustiimin yhteistyön ja toiminnan kannalta merkityksellistä on jatkuva kommunikointi lajivalmennuksen ja muun asiantuntijatiimin kesken. Jokaisen tiimin jäsenen tulee tunnistaa yhteiset tavoitteet ja heidän toimintansa tukea tavoitteiden saavuttamista.”

Eetu Autio, Rajahalmeen urheilufysioterapeutti

Urheilufysioterapeutin rooli

Rajahalme tapaa arjessa akatemian asiantuntijoita sekä yhdessä että erikseen. Valmennustiimi keskustelee lisäksi keskenään viikoittain ja sparraa lajivalmentajaa harjoittelun ohjelmoinnista.

Eetu Aution työnkuva koostuu jo aiemmin mainittujen kokonaiskuormituksen seurannan ja lajivalmennuksen sparraamisen lisäksi lajiharjoittelua tukevan tukiharjoittelun ohjelmoinnista. 

”Ensimmäisessä tapaamisessa kävimme läpi urheilijan tarpeet tukiharjoittelun suhteen. Tämän jälkeen keskustelimme lajivalmennuksen kanssa harjoittelun kokonaisuudesta.”

”Urheilulliset tavoitteet [MM-kisaraja ja Paralympialaiset] tulevat tietenkin ensimmäisenä. Asiantuntijatiimin kanssa rakennettu prosessi on luotu tukemaan urheilullisia tavoitteita”, kertoo Autio.

Arki rakentuu kokonaisuutta tukevista palasista

Arjessa urheilufysioterapiaa toteutetaan muun muassa lajitreenin yhteydessä tehtävin kuivaharjoituksin. 

”Treeneissä keskitytään uintiasentoa tukeviin harjoituksiin, jotka sisältävät kehon kannattelua sekä olkahartiaseutua vahvistavia liikkeitä”, avaa Autio.

Urheilufysioterapia on parhaimmillaan urheilijan huomioimista kokonaisuutena. Kokonaisvaltaisen tekemisen kautta pyritään tukemaan suorituskykyä kehittävää arkea lajin vaatimustaso huomioiden.

Autio on kokenut asiantuntijatyön Rajahalmeen tiimissä mielekkääksi monestakin syystä.

”Jenna on avoin uusille ajatuksille ja ideoille. Hän on halukas oppimaan uutta ja kova tekemään töitä tavoitteiden eteen. Motivoitunut valmennustiimi on myös tärkeä tekijä. Tähän mennessä keskustelut lajivalmentajan kanssa ovat olleet todella antoisia ja myös itselle opettavaisia.”

Lue lisää Rajahalmeen tavoitteista ja kaksoisurasta SportUnin sivuilta (linkki aukeaa SportUnin sivuille).

Kuvat: Saga Valtonen
Kansikuvassa Jenna Rajahalme yhdessä Eetu Aution kanssa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Back to top