• Contrast
    • Layout
    • Font

Valtakunnallinen toisen asteen yhteishaku aukesi tällä viikolla ja hakuaikaa on maaliskuun 23. päivään asti (jatkettu 7.4. asti). Monella yläkoululaisella on merkittävä päätös edessä tulevaisuutensa kannalta. Tavoitteellisiksi urheilijoiksi tähtäävillä päätös on kenties vieläkin merkittävämpi. Urheilijan polkua tukemaan on Olympiakomitea kehitellyt urheiluakatemiaohjelman, jonka yksi tavoite on varmistaa urheilijoiden kaksoisuran mahdollistuminen. Urheiluakatemiat ovat samalla keskeinen tekijä suomalaisten huippu-urheilijoiden kehittymisessä. Akatemiat tarjoavat myös ympäristöjä, jossa tavoitteellisen urheilijan kannattaa harjoitella​.

Tampereella urheilijanpolkua yhdessä Tampereen Urheiluakatemian kanssa tukee urheiluoppilaitoksista Sammon Keskuslukio ja Tampereen seudun ammattiopisto sekä Varalan Urheiluopiston liikunnanohjauksen perustutkinto. Urheiluoppilaitokset tarjoavat opiskelupaikan, joissa kansainväliselle huipulle tähtäävä valmentautuminen on mahdollista yhdessä opiskelun kanssa.

Case TFA

Tampere Football Academy (TFA) hybridiakatemiamalli käynnistettiin vuonna 2019 Helsingin vastaavan mallin jalanjäljissä. TFA on rakennettu kolmikantamalliin, jossa yhteistyöstä vastaavat Ilves, Palloliitto ja Tampereen Urheiluakatemia. Malli mahdollistaa pelaajan laadukkaan arjen niin lajivalmennuksen, urheiluakatemian tukipalveluiden kuin joustavan opiskelun ansiosta.

Palloliiton tavoitteena on akatemiaympäristöjen kehittäminen paikallisten seurojen kanssa, jotta urheilijanpolku aina toiselta asteelta huippuvaiheeseen saataisiin varmistettua. Seurat tekevät tärkeää työtä pelaajien kehittämisessä, mikä takaa laadukkaan lajikehityksen.

Tampereella on vetovoimaa laadukkaan toimintaympäristön ansioista, mikä on tuonut pelaajia tänne myös muualta Suomesta. Vaasasta kotoisin oleva Elli Näsman valitsi Tampereen ja TFA:n, kun pohti seuraavaa siirtoa opiskelu- ja jalkapallourallaan. Näsman kertoo päätyneensä Tampereelle, sillä hän tunsi etukäteen TFA-toiminnoista vastaavan Valtteri Kumpuniemen. Akatemiajoukkue on Ellin mukaan täynnä motivoituneita pelaajia, mikä on auttanut sopeutumaan joukkueeseen ja kehittämään myös henkilökohtaisia taitoja. Valmennuksen ja treenien sisällön hän mainitsee olevan laadukasta, mikä kertoo kolmikantamallin toimivuudesta.

Elli Näsman

”En päässyt aluksi sille urheilulinjalle, joten en saanut kursseja aamutreeneistä. Myöhemmin hain akatemiastatusta, jonka sain ja nyt hain uudestaan urheilulinjalle ja pääsin sinne. Nyt on paljon helpompi yhdistää opiskelu ja urheilu, mutta yleislinjallakin se onnistui ihan hyvin. On helppoa, kun on treenit heti koulun jälkeen niin illalla on hyvin aikaa tehdä läksyt ja ottaa rauhassa.”, vastaa Näsman kysymykseen opiskelun ja urheilun yhdistämisestä Sammon keskuslukiossa ja Tampereen Jalkapalloakatemiassa.

Asiantuntijaosaaminen tärkeänä osana laadukasta arkea

TFA:ssa pelaa luonnollisesti myös monta Ilveksen kasvattia, joista enemmän Ilveksen sivuilta löytyvästä uutisesta. Uutisessa haastateltu Sofia Laine nostaa ”toiminnassa parasta olevan Tiia Hautalan nopeus- ja voimaharjoittelu, joissa koen kehittyneeni paljon.”

Tampereen Urheiluakatemiasta ja Varalan valmennuskeskuksesta asiantuntijaosaamista TFA:n arkeen tuovat voima- ja nopeusharjoittelun valmentaja Tiia Hautalan lisäksi fysioterapian avulla vammaherkkyyden pienentämisestä vastaava Eetu Autio sekä testaukseen pätevöitynyt Marko Haverinen. Ravintovalmennuksesta vastaa ravitsemusasiantuntija Titta Mehtänen ja psyykkisestä valmennuksesta psykologi Aapo Kilpeläinen.

”Testien perusteella ollaan saavutettu nopeuden, erityisesti kiihdytysnopeuden parantumista. Uskon, että tytöt ovat saaneet lisää voimaa mukavasti. Olemme myös paneutuneet ensimmäisten askelten tehokkuuteen ja juoksutekniikkaan yleisesti. Näihin olen pyrkinyt suunnittelemaan monipuolisia treenejä, joissa on välillä ihan hauskaakin!”, vinkkaa Hautala.

Hautala ohjeistamassa seuraavaa voimaharjoitusta Varalan Urheiluopistolla.

Lisätietoa:

Tampereen Urheiluakatemia
Petteri Luukkainen
040 739 2231
petteri.luukkainen@varala.fi

TFA
Valtteri Kumpuniemi
040 481 2464
valtteri.kumpuniemi@ilves.fi

Urheiluoppilaitokset

Sammon keskuslukio ja muut lukiot
Heikki Kosonen
040 801 6960
heikki.kosonen@tampere.fi
tampere.fi/varhaiskasvatus-ja-koulutus/lukiokoulutus/sammon-keskuslukio.html.

Tampereen seudun ammattiopisto
Antti Särösalo
050 576 1362
antti.sarosalo@tampere.fi
tredu.fi/hae-opiskelemaan/urheilu-ja-opiskelu.html.stx.

Varalan Urheiluoppilaitos
Katja Laaksonen
044 345 9913
katja.laaksonen@varala.fi
https://varala.fi/liikunnanohjauksen-perustutkinto/

Toisen asteen yhteishaku: https://opintopolku.fi/wp/opo/toisen-asteen-haut/

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Back to top