• Contrast
    • Layout
    • Font

Urasiirtymä urheilussa tarkoittaa vaihetta, jossa urheilija lopettaa tavoitteellisen huippu-urheilun ja siirtyy seuraavaan uravaiheeseen. Jussi Pihalla on tuore omakohtainen kokemus urasiirtymästä. Piha juhli keväällä kuudetta salibandyn Suomen mestaruutta SC Classicin paidassa – toisin kuin viidellä edellisellä kerralla, tällä kertaa hän ei ottanut mailaa käteen finaalin alkaessa ja kengätkin oli etukäteen päätetty lyödä naulaan. Suunnitelmat tulevaisuuden uran suhteen olivat kuitenkin selkeät. 

Uudessa roolissaan Eezy Unitedin Tampereen aluejohtajana Piha haluaa yhteistyössä Tampereen Urheiluakatemian kanssa auttaa urheilijoita ymmärtämään urheilun kautta saatua oppeja ja miten hyödyntää niitä työelämässä.

Urheilu-uran lopettamisesta kohti seuraavaa uravaihetta 

Yksi maailmanmestaruus, kuusinkertainen Suomen mestari, 16 kautta salibandyn miesten pääsarjassa. Jussi Pihan meriitit ovat vakuuttavat. Tamperelaista Classicia salibandyuransa edustanut Piha teki keväällä 2022 päätöksen lopettaa pelaajauransa kauden loppuun. Urheilu-uran päätös ei mennyt suunnitelmien mukaan Pihan loukatessaan jalkansa kesken kauden helmikuussa. Hän kuitenkin eli joukkueen mukana koko kevään ja pääsi nostamaan mestaruuspokaalia kauden päätteeksi. 

Olin päättänyt, että kun pelaajaurani loppuu kauteen 2022, niin minulla on tiedossa mitä teen sen jälkeen. Olin jutellut A-J Niemen kanssa Eezy Unitedin toiminnasta jo aiemmin. Keskustelut jatkuivat sitten kiihtyvään tahtiin ja lopulta oli yhteinen tahtotila edetä asioissa. Ymmärsin, että pestissäni pääsen hyödyntämään aiemmin oppimaani tietoa sekä kokemuksia. Työnkuvaani liittyy toimiminen erilaisten urheilijoiden kanssa, jota olen tehnyt lähes koko ikäni. Toisaalta taas yritysten kanssa toimiminen, josta minulla on aiempaa kokemusta yrittäjänä sekä myyntitöiden kautta.  

Moni urheilija kokee jäävänsä tyhjän päälle ja saa jopa masennusoireita, kun ura päättyy, sillä urheilijaidentiteetti on ollut niin vahvasti läsnä urheilu-uralla. Urasiirtymässä tärkeää on, että tukiverkosto on kunnossa ja urheilijalle tarjotaan mahdollisuus jutella fiiliksistään esimerkiksi urheilupsykologin kanssa. 

Urheilu-uran lopettaminen oli minulle todella iso asia. Vaikka perhe on minulle tärkein ja olen tehnyt pelaamisen ohella muutakin, niin urheilijaidentiteetti elää vahvasti minussa. Tärkein tuki minulle tässä siirtymässä on ollut vaimoni. Lisäksi olen saanut apua muulta lähiverkostolta sekä urheiluakatemian kautta. Myös työporukka, joka koostuu yhdestä aktiivi- sekä useasta ex-urheilijasta ovat olleet itselleni hyvä terapiakerho peliuran päättymisen jälkeen. Vaikka suun avaaminen ei aina ole helppoa, niin yritän muistuttaa itselleni, että puhuminen auttaa tässäkin asiassa. Huippu-urheilun jääminen pois arjesta on jättänyt tyhjiön, mutta on toisaalta vapauttanut energiaa myös muuhun.   

Piha hyödynsi etenkin uransa loppuvaiheilla urheiluakatemian asiantuntijoita huippu-urheilijan arjessa. 

Aiemmin urallani olin kokeillut henkistä valmennusta muutaman kerran. Sitten tutustuin urheiluakatemian asiantuntijatoimintaan, ja mahdollisuuteen keskustella psyykkisen valmennuksen asiantuntijan kanssa säännöllisemmin. Itse sain tästä tosi paljon apua urheilijana sekä ihmisenä kasvamiseen. Akatemian kautta tämä toimi todella kätevästi, kustannustehokkaasti. Koin, että urheilupsykologi Tiina Röning on hommassaan loistava.   

Jussi Piha SC Classicin paidassa. Kuva: Anssi Koskinen

Yhteistyöllä lisäarvoa urheilijoiden kaksoisurille  

Tampereen Urheiluakatemian ja Eezy United alkava yhteistyö tarjoaa urheilijoille apua sekä tukea työuran suunnitteluun ja työllistymiseen, niin urheilu-uran aikana kuin sen jälkeenkin.

Opinnoissa ja työnhaussa osaamisen sanoittaminen on erityisen tärkeää. Urheilu-ura on investointi oman osaamisen kehittämiseen. Urheilusta opitut taidot ja ominaisuudet ovat hyödynnettävissä työn haussa ja työelämässä. Siirtyvät taidot pitää vain oppia tiedostamaan ja sanoittamaan. Tässä Eezy United ja Tampereen Urheiluakatemia ovat apuna kaikkia alueen urheilijoita varten.

Yhteensä 16 vuotta amatööriurheilijan arkea eläneenä, on hienoa nyt päästä auttamaan aktiiviurheilijoita sekä urheilu-uralta jo valmistuneita. Toivon myös pystyväni auttamaan urheilijoita ymmärtämään urheilun kautta saatua oppeja ja miten niitä hyödyntää työelämässä, kertoo Piha.

Eezy United on vuonna 2020 perustettu yritys, joka työllistää entisiä ja  nykyisiä urheilijoita sekä valmentajia. Yrityksen tavoitteena on luoda urheilijoille yksi paikka, missä työn ja urheilun yhdistäminen onnistuu aina. Eezy United auttaa ja tukee urheilijoita muun muassa urasiirtymän yhteydessä tunnistamaan omia urheilun kautta saatuja vahvuuksia, joita urheilija pystyy hyödyntämään ja sitä kautta menestymään työelämässä. 


Ota rohkeasti yhteyttä, mikäli haluat keskustella tulevaisuuden suunnitelmistasi ja koet, että kaipaat tukea ja sparrausta työuraan tai opiskeluun. 

Tampereen Urheiluakatemia 
Krista Kyyrönen
kaksoisurakoordinaattori
krista.kyyronen@varala.fi
044 345 9920

Eezy United
Jussi Piha
aluejohtaja
jussi.piha@eezy.fi
050 5225475


Kilpa- ja huippu-urheilijoiden urasuunnitteluun ja kouluttautumiseen urheilu-uran aikana on viime vuosina kiinnitetty erityistä huomiota. Huippu-urheilujärjestelmä haluaa kantaa vastuuta urheilijasta kokonaisvaltaisesti ja edistää urheilijoiden kouluttautumista ja työllistymistä urheilu-uran aikana ja sen jälkeen. 

Suomessa huippu-urheilijoiden kouluttautumisen ja urasuunnittelun valtakunnallisesta koordinaatiosta ja kehittämistyöstä vastaa Suomen Olympiakomitea yhteistyössä urheiluakatemioiden, lajiliittojen, muiden urheilujärjestöjen, oppilaitosten, opetus- ja kulttuuriministeriön, Opetushallituksen sekä urheilijoiden ja valmentajien kanssa. 

Lue lisää Olympiakomitean sivuilta 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Back to top