• Contrast
    • Layout
    • Font

Tampereen Urheiluakatemia ja Varalan Urheiluopisto ovat mukana vuonna 2019 alkaneessa 2,5-vuotisessa yhteiseurooppalaisessa Erasmus+ SCORES -hankkeessa. Juuri ennen joulua saavutettiin hankkeessa merkittävä etappi kun 18 pilottikurssin suorittanutta urheilijaa saivat todistukset verkko-opintojen menestyksekkäästä suorittamisesta ensimmäisenä ryhmänä kuuden partnerimaan joukosta. Valmistuneiden urheilijoiden lisäksi todistuksen kurssin suorittamisesta saivat myös ne valmentajat, jotka omalta osaltaan suorittivat valmentajille suunnatut opinnot samaan aikaan urheilijoidensa kanssa.


Kokoontumisrajoitusten vuoksi todistustenjakotilaisuutta ei päästy erikseen järjestämään. Niinpä valmistujaiskuva koottiin ajan hengen mukaan etänä.

Viime keväältä korona-pandemian vuoksi tälle syksylle lykkääntynyt kurssi vietiin lopulta läpi alkuperäistä suunnitelmaa nopeammin viidessä viikossa. Kurssi sisälsi verkko-opintojen (laajuus urheilijoilla 45 h ja valmentajilla 30 h) lisäksi kaksi lähitapaamista sekä tänä vuonna Tampereella pidetyn Olympiakomitean valtakunnallisen huippuvaiheen kaksoisurapäivän.

Kurssilla oppimistavat vaihtelivat artikkeleiden lukemisesta, esimerkkivideoiden katsomisesta ja kirjoitustehtävistä ryhmäkeskusteluihin sekä pohdintoihin oman valmentajan, työelämän edustajien, urheilijan kaksoisuran asiantuntijoiden sekä muiden lähipiiriin kuuluvien ihmisten kanssa. Kaikkia tehtäviä läpileikkaavana punaisena lankana kurssilla oli urheilijan holistinen uramalli, jossa urheilija nähdään kokonaisvaltaisesti ihmisenä, ei ainoastaan urheilijana. Toinen osallistujille varmasti tutuksi tullut asia oli jatkuva oman oppimisen reflektointi lukuisten oppimispäiväkirja -tyyppisten tehtävien kautta.

Pilottikurssin jälkeen urheilijoilta ja valmentajilta kerätyn palautteen perusteella kurssille on olemassa selvä tarve myös jatkossa. Opintokokonaisuus tullaankin mitä todennäköisimmin näkemään Tampereen Urheiluakatemian kaksoisuratuen valikoimassa jatkossa vuosittain.


Joitain kurssilaisten palautteita:

”Suosittelen kurssia ehdottomasti, koska se motivoi ymmärtämään ja kehittämään omia pehmeitä taitoja. Näihin taitoihin ei ehdi treeniarjessa keskittyä, mutta ne vaikuttavat urheilusuorituksiin ja muuhun elämään valtavasti. Kurssin tehtävät ja keskustelut syventävät itsetuntemusta, koska ne haastavat analysoimaan omia vahvuuksia ja heikkouksia sekä peilaamaan omia ajatuksia läheisten tekemiin päätelmiin. Omien taitojen arvostaminen ja heikkouksien myöntäminen auttavat kasvamaan niin urheilijana kuin ihmisenä. Parasta kurssilla on monet muut kaksoisuralaiset, joiden kanssa voi jakaa kaksoisuran stressin ja ihanuuden.” – Pesäpalloilija Hanna Järvi”SCORES-kurssin avulla perehdytään omaan kaksoisuraan, luontaisiin taitoihin sekä pohditaan, miten urheilu-uralla opittuja asioita voidaan hyödyntää parhaansa mukaan tulevaisuuden työelämässä. Minulle ainakin toi mielenrauhaa muistutus siitä, että urheilu voi näyttäytyä CV:ssä hyvinkin arvokkaana asiana, vaikka työkokemusta ei olisi niin paljoa. Lisäksi kaksoisuran hallintaan liittyvien taitojen kertaamisesta ei ole koskaan haittaa! Suosittelen jokaiselle!” – Moukarinheittäjä Johanna Witka”Oli hieno kokemus. Paljon sai tietoa mahdollisuuksista ja sai myös luottoa siihen, että kaksoisuraa voi hallita monilla eri tavoilla. Omien vahvuuksien tuominen työelämään selkiytyi ja myös omien vahvuuksien tunnistaminen alkoi todella kurssin myötä. Suosittelen kyllä kurssin käymistä.” – Jalkapalloilija Julius Järvinen”Suosittelen SCORES-kurssia ehdottomasti muille urheilijoille. Kurssilla käydään kattavasti läpi erilaisia, käytännöllisiä asioita, jotka auttavat oman urheilu-uran ja työ/opiskeluelämän yhdistämisessä. SCORES on hieno mahdollisuus kehittää työelämä- ja opiskeluvalmiuksia nimenomaan urheilijan näkökulmasta, mikä koulujen opinto-ohjauksesta esimerkiksi yleensä puuttuu.” – Judoka Tommi Valtonen”Suosittelen koulutusta kaikille urheilijoille. Eniten ajattelisin siitä olevan hyötyä ennen suuria steppejä eli jatko-opintoja tai opinnoista työelämään siirryttäessä. Lisäksi suosittelen myös valmentajia/lajiliittoja tutkimaan näitä asioita, koska ainakin meidän lajissa suuri osa lopettaa näiden suurien steppien kohdalla. Näin saataisiin pysyvyyttä ja myös meitä hieman vanhempia urheilijoita pysymään urheilussa mukana.” – Jääkiekkoilija Viivi Vartia-Koivisto

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Back to top