• Contrast
    • Layout
    • Font

Kesätöitä ja urheilua

Tampereen kasvatus- ja opetuspalvelut, Tampereen urheiluakatemia ja urheiluseurat tukemassa nuorten kesätyömahdollisuuksia – Kesä täynnä töitä ja harjoituksia

Tampereen kaupungin kasvatus- ja opetuspalvelut on jo muutaman vuoden ajan ottanut kesätöihin nuoria, joiden tehtävänä on ohjata kaupungin kesäkerhoissa ja päiväkodeissa oleville lapsille liikunnallisia pelejä ja leikkejä. Kesätyöntekijöiden tavoitteena on ollut tuoda kerho- ja päiväkotipäiviin lisää liikuntaa erityisesti lasten toiveita kuunnellen. Kesäliikuttajat toimivat kerhoissa täysipäiväisesti ja heillä oli mahdollisuus järjestää liikuntaa kerhon omien rutiinien lomassa. Kesäkerhot toimivat kesäkuussa ja päiväkodeissa kesäliikuttajat työskentelevät heinäkuussa. Yhteensä kesäkerhoissa toimi 16 kesäliikuttajaa ja päiväkodeissa 5.

Kesäliikuttajien työporukka koostui liikunnan- ja kasvatusalan opiskelijoista, -ohjaajista ja urheilijoista. Laajaan joukkoon mahtui osaamista monelta eri alalta ja näkemyksiä monelta eri kantilta. Tämä oli ehdoton vahvuus hyvässä ryhmässä. Liikuttajat toimivat pareittain ja parit jaettiin täydentämään molempien vahvuuksia. Urheilijoiden työnteossa huomioidaan heidän harjoitteluaikataulut. Urheilijoille mahdollistetaan tiivis harjoittelu myös kesätöiden rinnalla. Työvuoroissa joustetaan puolin sekä toisin, jolloin nuoret pystyvät kilpailemaan ja harjoittelemaan lähes normaalisti. Kaupunki haluaakin tehdä yhteistyötä tamperelaisten seurojen kanssa, tarjoamalla töitä seurojen nuorille urheilijoille.

Kesällä 2017 kesäliikuttajina toimii muun muassa jalkapalloilijoita, painija, pesäpalloilija, voimistelijoita sekä uimari. Lisäksi työntekijöiden joukossa on nuoria lupaavia tulevaisuuden valmentajia mm. taitoluisteluvalmentaja. Nuorella urheilijalla kesätöiden ja harjoitusten yhteensovittaminen ei aina käy helposti. Näissä tapauksissa nuori saattaa joutua tekemään valinnan joko töiden tai harjoittelun välillä. Taustalla kesäliikuttajia valittaessa olikin halu tukea juuri nuoria urheilijoita ja antaa heille mahdollisuus kerätä kesästä arvokasta työkokemusta. Kaupungin osalta saamme siirrettyä nuorten urheilijoiden innostusta liikuntaan kerhoissa ja päiväkodeissa oleville lapsille. Liikuntainnostus puolestaan aktivoi lapsia, jolloin liikunta on mahdollista saada yhä vahvemmin osaksi lapsen arkea sekä rutiineja. Tamperelainen urheilu hyötyy saadessaan ulkopaikkakuntalaisia pelaajia riveihinsä, sillä työskentely kesäliikuttajana voi taata mahdollisuuden sekä työntekoon että harjoitteluun. Kovan harjoittelun rinnalla intoa riittää myös päivisin liikkua lasten kanssa.

Nuorten urheilijoiden mielestä ratkaisu on onnistunut ja töiden tekeminen sekä harjoittelu on saatu sovitettua hyvin yhteen. Onnistumisena on pidetty sujuvaa ja joustavaa yhteistyötä, jossa luottamus oli molemminpuolista. Nuorten mukaan työjaksolta on jo nyt tullut hyvää työkokemusta sekä liikunnan ohjaamisesta että lasten kanssa toimimisesta ja vastuullisuudesta. Töissä nuoret pystyivät käyttämään omia vahvuuksiaan suunnitellessa ja toteuttaessa liikuntaa.

Tästä yhteistyömallista hyötyvät siis kaikki, niin paikalliset lapset kuin nuoret lupaavat urheilijat!

Kuvassa
Tämän kesän kesätyöntekijöinä ovat mm. pesäpalloilija Mira Kolehmainen, jalkapalloilija Santeri Haarala, uimari Hanna Hammar, taitoluisteluvalmentaja Sanni Kuusela ja voimisteluvalmentaja Janica Berg.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Back to top