• Contrast
    • Layout
    • Font

Practical-ampuja Kim Leppänen

Akatemiaurheilija Kim Leppänen voitti kesällä Ranskassa MM-hopeaa lajissaan, practical -haulikkoammunnassa. Lue alta Kimin ajatuksia kisoista ja omasta lajistaan.

Kim MM-kisojen podiumilla (kuva: Kim Leppänen)
Kim MM-kisojen podiumilla (kuva: Kim Leppänen)

Kuka olet, mistä tulet ja mikä on lajisi sekä parhaimmat saavutuksesi?

Olen Kim Leppänen ja olen Lahdesta kotoisin oleva urheilija. Muutin 2009 Tampereelle opiskelemaan TTY:lle ja Tampere vei mennessään, joten jäin tänne asumaan nykyisen vaimoni kanssa. Ampumaurheilu on lajini ja tarkemmin Practical ammunta. Ammun kaikkilla asetyypeillä (pistooli, kivääri ja haulikko), mutta haulikkoammunta on vahvuuteni. Paras saavutukseni on MM-kultaa 2015 ja nyt MM-hopeaa 2018. Meillä on MM-kisat kolmen vuoden välein. Lisäksi minulla on 15 kansainvälisten kisojen voittoa.

Milloin aloitit oman lajisi ja oliko sinulla muita harrastuksia ennen kuin päädyit ampujaksi?

Ammunnan aloitin 15 vuotiaana metsästysammunnalla, mutta practicalin pariin päädyin vasta armeijan jälkeen 2010. Ennen ammuntaa harrastin ja kilpailin judossa 15 vuotta, mutta nykyään judo on jäänyt ammunnan takia kokonaan pois kun aika ei riitä.

Voitit kesän alussa MM-hopeaa. Osasitko odottaa mitalia?

MM-kulta oli tavoitteena ja hopeaa tuli. Lähdin taistelemaan voitosta tottakai, koska töitä oli tehty paljon ja minulla oli todella hyvä käsitys maailman tasosta lukuisten ulkomaan kisojen takia. Tiesin että taitoni riittävät mahdolliseen voittoon asti.

Mikä lajissasi on hienointa?

Ammunnassa ylipäätään on hienointa sen lumoava vaikutus kun olet täysin itsesi kanssa ja pyrit äärimmäiseen tarkkuuteen ja keskittymiseen mihin ihmiskroppa vaan pystyy. Practical ammunnassa kiehtoo eniten sen ylivoimainen haastavuus ja monipuolisuus. Meillä ei ole täydellistä suoritusta koska kaikki suoritukset perustuvat ammuttuihin pisteisiin, jotka jaetaan käytetyllä ajalla. Aika ei voi olla koskaan 0s, joten voit aina olla hieman nopeampi ja tarkempi kuin aikaisempi suoritus.

Millainen on normaali harjoitusviikkosi?

Viikkoni vaihtelee paljon riippuen mikä kausi vuodesta on menossa. Talvella offseason-aikaan panostan fysiikkaan enemmän ja ennen kisakautta panostan tekniikkaan ja rutiineihin. Kisakaudella sitten keskitytään kisaamaan ja yksittäisten tekniikoiden ylläpitoon ja kehittämiseen. Kisakausi on karkeasti huhtikuusta lokakuuhun. Treenaan joka päivä jotakin osaaluetta eli fysiikka, mentaali, kuivaharjoittelu, rataharjoittelu, kehonhuolto tai kisavälineiden kehittäminen/huolto. Käytännössä teen kaikki asiat laji edellä elämässäni, joten en osaa sanoa paljonko treenaan erikseen, koska treenaaminen ei tunnu treenamiselta, vaan se on elämäntyylini 🙂

Kuinka paljon vuodessa tulee leiri-/kilpailuvuorokausia?

Leirejä meillä on ampumaurheiluliiton puolesta hyvin hyvin vähän ehkä 1 vrk per vuosi minun osaltani, mutta kilpailuvuorokausia tuleekin sitäkin enemmän. Minulla on karkeasti noin 20 kilpailua vuodessa, joista noin 10-15 on kansainvälisiä kisoja. Kansainvälisistä kisoista ulkomaan reissuja on sitten noin 10 vuodessa. Normaali ulkomaan kisareissu vuorokausina on yleensä noin 4 vrk, joten minulla on ulkomaan vuorokausia 40 vuodessa ja sitten kotimaan kisat päälle. Kisakautena ollaankin melki joka viikko jossain päin kisoissa ja matkustaminen on tullut tutuksi 🙂

Miten olet hyödyntänyt akatemian palveluita ja mistä palveluista olet pitänyt eniten?

Akatemiasta olen hyödyntänyt eniten aamufysiikkatreenejä (kehonhuolto, kehon liikkuvuus, kehontaito yms.) Olen tykännyt ohjatuista fysiikkaharjoitteista paljon ja ryhmässä tekeminen on kivaa vaihtelua yksilöurheilijalle. Toinen iso apu akatemian kautta on, että löysin akatemian sivuilta urheiluhieroja Hannu Tapanisen, joka on vuoden aikana saanut tehoja irti kropastani enemmän kuin kukaan hieroja, kiropraktikko tai osteopaatti aikaisemmin!

Oletko täyspäiväinen urheilija vai opiskeletko tai teetkö töitä urheilun ohella?

Pidän itseäni niin täysipäiväisenä urheilijana kuin lajissani voi olla tällä hetkellä. Minulle ei makseta urheilusta, joten on pakko tehdä muita töitä, jotta voin urheilla. Käytännössä tämä on elämäntyylini tällä hetkellä. Kaikki rahat mitä saan haalittua menevät matkustamiseen ja lajiin, mutta nautin elämästäni!

Terveisesi tuleville ampujalupauksille

Pitää vain löytää oma intohimo ja seurata sitä. Ilman intohimoa on vaikea päästä huipulle. Lahjakkuus on onneksi todella pienessä osassa ammuntaa, joten intohimolla ja päättäväisellä oikealla treeanamisella pääsee niin pitkälle kuin itse haluaa!

Tampereen Urheiluakatemia toivottaa Kimille hyvää alkusyksyä ja tsemppiä uran jatkoon!

Kimin Facebook-sivut

Practical-ammunnan lajiesittely Suomen Ampumaurheiluliiton sivuilla

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Back to top