Urheiluyläkoulut ja pikkuakatemia

Tampereen kaupungin perusopetuksen urheilupainotuskoulut ja pikkuakatemiatoiminta

Tampereen kaupungin perusopetuksen kouluista Hatanpää, Sampo ja Tesoma tarjoavat painotettua opetusta urheilullisesta elämäntavasta. Painotteisuuteen voivat hakea kaikki tamperelaiset ja Tampereen seutusopimuskuntien kuudennen luokan oppilaat. Painotusoppilaat opiskelevat liikuntaa 7. luokalla 3 tuntia sekä 8. ja 9. luokilla 6 tuntia viikossa.

Painotuksen tavoitteet vuosiluokilla 7-9

Toiminnan ensisijainen tavoite on vahvistaa oppilaiden liikunnallista ja terveellistä elämäntapaa. Urheilua ja urheilullista elämäntapaa painottavien koulujen liikunnanopetus tarjoaa kasvua ja kehitystä tukevan monipuolisen urheilun ja vammojen ehkäisyyn tähtäävän sisällön. Pääteemoja ovat monipuoliset liikuntataidot, urheilulliseen elämäntapaan kasvattaminen, Kasva urheilijaksi -kokonaisuus ja innostuksen vahvistaminen. Painotuksessa oppilasta tuetaan urheilijana kasvamisessa korostaen monipuolisia liikuntataitoja, joiden kautta jalostetaan lajitaitoja. Opettajat ja opinto-ohjaajat auttavat oppilasta huomioimaan opiskelun ja tavoitteellisen urheilun tarpeet sekä niiden yhdistämisen. Oppilaalle annetaan mahdollisuus harjoitella opiskelun ja tavoitteellisen valmentautumisen yhdistämistä. Näiden tekijöiden merkitys kasvaa yläkoulusta toiselle asteelle siirryttäessä. Painotuksessa tutustutaan myös erilaisiin rooleihin urheilijana ja urheilussa toimijana.

Pikkuakatemiatoiminta

Tampereen Urheiluakatemia koordinoi yhdessä Tampereen alueen urheiluseurojen kanssa yläkouluikäisten aamuvalmennusta eli pikkuakatemiatoimintaa. Tavoitteena on, että niin koulun liikuntatuntien, aamuharjoittelun kuin iltaharjoittelunkin sisällöt tarjoavat yksilölle monipuolisen harjoittelukokonaisuuden. Yläkouluikäisten aamuvalmennuksiin pääsevät mukaan urheiluyläkoulujen oppilaat sekä muista kouluista valitut urheilijat. Lajit päättävät järjestävätkö aamuvalmennusta. Paikalliset seuravalmentajat, lajiliittojen edustajat ja Tampereen Urheiluakatemian valmentajat tekevät urheilijavalinnat. Ryhmät valitaan lukuvuodeksi kerrallaan, ja uusia urheilijoita voi hakeutua ryhmiin myös lukuvuoden aikana.

Urheiluyläkoulujen painotusoppilaiden lukujärjestykset on muodostettu siten, että aamuharjoittelu onnistuu samanaikaisesti näiden kolmen koulun osalta. Urheiluyläkoulujen ulkopuolelta olevan oppilaan osallistumisen lähtökohtana akatemiaharjoituksiin on, että koulun lukujärjestys mahdollistaa osallistumisen. Mahdollisuuksista osallistua aamuharjoituksiin voi keskustella oman opettajan ja rehtorin kanssa.

Urheiluyläkoulun oppilaan on mahdollista osallistua seurojen järjestämiin akatemiaharjoituksiin koulujen kanssa vuosittain vahvistettavan aikataulun mukaan. 7. luokkalaisten aamuvalmennus toteutetaan torstaisin ennen kello 10.00 alkavaa koulupäivää, 8.luokkalaisten tiistaisin klo 8.00–10.00 valinnaisten liikuntatuntien aikaan ja mahdollisesti myös toisena aamuna. 9. luokkalaisilla on mahdollisuus osallistua aamuvalmennukseen keskiviikkoisin ja sovittaessa myös perjantaisin klo 8.00–10.00.

Painotukseen hakeminen lukuvuodelle 2023-2024

Hakuajankohta 7.12.2022-8.1.2023.

Hakeminen

Tamperelaiset oppilaat ilmoittautuvat kirjautumalla Wilmaan. Hakulomake löytyy Wilmasta Hakemukset ja päätökset välilehdeltä.

Tampereen kaupunkiseudun kuntien (Lempäälä, Vesilahti, Pirkkala, Nokia, Ylöjärvi, Kangasala, Orivesi) sekä Tampereen yliopiston normaalikoulun oppilaat täyttävät hakulomakkeen, joka löytyy Tampereen kaupungin sivuilta (alavalikko Haku koulutuksiin ja Yläkoulu urheilu elämäntapana).

Soveltuvuuskokeet

Soveltuvuuskokeet pidetään tytöille 25.1.2023 ja pojille 26.1.2023 Tesoman palloiluhallilla. Soveltuvuuskokeet aloitetaan kello 9.00. Soveltuvuuskokeiden varapäivä on 9.2.2022.

Seuroille

Uudet seurat, jotka haluavat osaksi pikkuakatemiatoimintaa, voivat olla suoraan perusasteesta vastaavaan Pauliina Savijokeen. Yhteystiedot löytyvät täältä.


Nuoren kilpaurheilijan polku

Haku nuoren kilpaurheilijan polulle lukuvuosi 2023-2024

Tulevana lukuvuonna Tampereen yläkoululaisilla on mahdollisuus hakea linjalle, jossa oppilaan ja perheen kanssa käydään keskustelu ja tehdään suunnitelma miten kansalliselle tai kansainväliselle huipulle tähtäävän nuoren urheilijan koulunkäynnin ja valmennuksen yhdistäminen voidaan mahdollistaa jo yläkoulussa. Toiminnan keskeinen teema on opetuksen ja urheilun on yhteensovittaminen, yksilöllinen ja joustava järjestäminen yhteistyössä perheen kanssa. Koulu on yksi tiimin jäsen urheilevan oppilaan arjessa.

Nuoren kilpaurheilijan polulle haetaan urheilevia oppilaita, jotka aloittavat yläkoulunsa elokuussa 2022. Hakijana voi olla oppilas mistä tahansa Tampereen yläkoulusta. Kohderyhmänä erityisesti ne oppilaat, jotka harrastavat lajeja, joissa on paljon leirityksiä, ulkomaanmatkoja ja urheilullinen huippu saavutetaan nuorena. Mukaan tarvitaan nuori, perhe, koulu ja valmennus.

Nykyiset seiskaluokkalaiset voivat hakea nuoren kilpaurheilijan polulle tulevalle kahdeksannelle luokalle, jos oppilaan urheilulliset tavoitteet ja vaatimukset tarvitsevat yllä olevaa urheilun ja koulun yhteensovittamista.

Oppilas hakee linjalle alla olevasta linkistä. Hakuaika 1.-15.12.2022.

Hakulomake